2016-2017

Θεατρικό εργαστήρι

Αξιοποιώντας τη μακρά παράδοση του σχολείου στη θεατρική παιδεία, η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος με την κα. Τζουβάρα, την κα. Οικονόμου, και την συμπαράσταση του κου Λαγόπουλου επιχειρεί να μεταδώσει στους μαθητές την αγάπη για το αρχαίο θέατρο και τις ανθρωπιστικές ιδέες που αυτό δημιούργησε. Στα πλαίσια του προγράμματος το σχολείο συνεργάζεται με το θεατρικό οργανισμό «Διάζωμα» και με τον Δήμο Αχαρνών για την παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων.

Για το σχολικό έτος 2016-2017, οι μαθητές της θεατρικής ομάδας ανεβάζουν την τραγωδία του Ευριπίδη : «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» στο πλαίσιο του προγράμματος : «Η θυσία της γυναίκας ως γέφυρα για την ανάπτυξη του πολιτισμού».

Την Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 και ώρα 10:30, η τραγωδία θα παρουσιαστεί στο θέατρο του Δημαρχείου Αχαρνών, μέσα στα πλαίσια του 2ου μαθητικού φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου και των εκδηλώσεων του φορέα «Επισκήνιον».

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους.

Η ίδια παράσταση, θα φιλοξενηθεί, έπειτα από σχετική άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ΙΒ΄ και στον χώρο του Αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης στις 5 Απριλίου 2017. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη της θεατρικής μας ομάδας και των συνοδών καθηγητών Τζουβάρα Χρυσαυγής, Οικονόμου Ειρήνης, Λαγόπουλου Αθανάσιου και Καϊλίδη Σταύρου σε όλα τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία της Άρτας καθώς και στο Γεφύρι της Άρτας. Η αναπαράσταση του ποιήματος “Του γιοφυριού της Άρτας ” θα αποδοθεί με βίντεο που θα περιλαμβάνει: την ιστορία των πέτρινων γεφυριών και τη σημασία τους, απαγγελία του ποιήματος από μαθητές του προγράμματος, εικονογραφημένη απόδοση του θρύλου για τη θυσία της γυναίκας του Πρωτομάστορα, μακέτα του γιοφυριού της Άρτας ανάλυση λογοτεχνική του τραγουδιού από μαθήτριες του προγράμματος και σύνδεσή του με την αρχαία τραγωδία. Το παραδοσιακό τραγούδι θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν τα παιδιά του προγράμματος μπροστά από το γεφύρι κατά τη διάρκεια της εκδρομής τους.

Η θεατρική μας ομάδα ευχαριστεί τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας για την οικονομική στήριξη και την ηθική συμπαράσταση που προσέφερε και φέτος στην προσπάθειά μας.

Ευχαριστούμε επίσης όλους όσους μας βοηθούν ή συμπαραστέκονται στο έργο μας με οποιοδήποτε τρόπο.


Το παιχνίδι μέσα στο χρόνο

Ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με πολλές βιωματικές δραστηριότητες μέσα από τις οποίες οι μαθητές κατανοούν την αδιάκοπη συνέχεια της πιο προσφιλούς ενασχόλησης των παιδιών, του παιχνιδιού. Η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος αποτελείται από την κ. Κονταράτου και τον κ. Τσακίρη.


Μαθητικό ραδιόφωνο “Γνωρίζοντας τον Μάνο Χατζιδάκι”.

Είναι ένα πρόγραμμα που επιδιώκει την πνευματική ανάταση των μαθητών και την προώθηση της ελεύθερης έκφρασης μέσα από τη γνωριμία με σημαντικούς Έλληνες μουσικούς δημιουργούς. Το πρόγραμμα υλοποιεί η καθηγήτρια μουσικής Αηδονοπούλου Ελευθερία


28η Οκτώβρη


ΔΩΔΩΝΗ


ΤΟΥ ΓΙΟΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ)

Η ανάλυση του ποιήματος έγινε από τις μαθήτριες Γεωργίου Χρυσαυγή κα Γκαγκά Λυδία.

Η εικονογράφηση έγινε από το μαθητή Χαράλαμπο Σιδηρόπουλο.

Το τραγούδι χόρεψαν στο γεφύρι της Άρτας οι μαθητές και οι μαθήτριες του θεατρικού εργαστηρίου.

Η οργάνωση της εργασίας έγινε από την καθηγήτρια Τζουβάρα Χρυσαυγή.


«ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ» ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Όλος ο στρατός και ο στόλος των Αχαιών βρίσκεται στην Αυλίδα έτοιμος να ξεκινήσει για τον πόλεμο της Τροίας με αρχηγό τον Αγαμέμνονα. Επειδή όμως υπάρχει μια παρατεταμένη άπνοια, ο μάντης Κάλχας προφητεύει ότι πρέπει να θυσιαστεί στη θεά Άρτεμη η Ιφιγένεια, η κόρη του Αγαμέμνονα. Ο Αγαμέμνονας, παρά την αρχική του άρνηση, δέχεται για το καλό του στρατού να θυσιάσει την κόρη του, που την προσκαλεί στην Αυλίδα για να την παντρέψει τάχα με τον Αχιλλέα.

Η κόρη συνοδευόμενη από τη μητέρα της Κλυταιμήστρα και το μικρό αδερφό της Ορέστη φθάνει στην Αυλίδα, όπου αποκαλύπτεται η αλήθεια. Ο Αχιλλέας που εμπλέκεται στην υπόθεση, χωρίς τη θέλησή του, υπόσχεται να προστατέψει την Ιφιγένεια με κίνδυνο της ζωής του.

Η Ιφιγένεια τον ευχαριστεί αλλά δεν δέχεται την προσφορά του. Αποφασίζει να θυσιαστεί με τη θέλησή της, αν είναι για το καλό της πατρίδας. Η τραγωδία κλείνει με τη θυσία της Ιφιγένειας που τελικά σώζεται από τη θεά Άρτεμη, ενώ στη θέση της θυσιάζεται ένα ελάφι.

Μετά τη θυσία, ο Αγαμέμνονας αποχαιρετώντας τη γυναίκα του, φεύγει για τον πόλεμο με τις ευχές του χορού και τη συνοδεία ούριου ανέμου.

Το έργο σκηνοθέτησαν οι

Τζουβάρα – Πέταλη Χρυσαυγή

Οικονόμου Ειρήνη

Το έργο παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του δήμου Αχαρνών και στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.