2015-2016

Η διαμόρφωση του δημοκρατικού πολίτη μέσα από το θέατρο και την αγορά

Κάθε χρόνο το 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει διάφορα εξωδιδακτικά προγράμματα, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας κ.λ.π από το 1994 μέχρι και σήμερα. Τη φετινή σχολική χρονιά λοιπόν μια ομάδα καθηγητών του σχολείου μας είχε την ιδέα και ανέλαβε να υλοποιήσει ένα αρθρωτό πολιτιστικό πρόγραμμα, σχετικό με το θέατρο, με τίτλο: Η διαμόρφωση του δημοκρατικού πολίτη μέσα από το θέατρο και την αγορά.

Την εργασία που αφορούν το πρόγραμμα μπορείτε να τη δείτε επιλέγοντας τον ακόλουθο σύνδεσμο:

“Η διαμόρφωση του δημοκρατικού πολίτη μέσα από το θέατρο και την αγορά”


ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ 2015 – 2016

Το 1ο γυμνάσιο Αχαρνών οργάνωσε εκδήλωση για την υιοθεσία του αρχαίου θεάτρου των Αχαρνών. Η εκδήλωση περιλάμβανε την παρουσίαση του αρχαίου θεάτρου από μαθητές, παρουσιάστηκε ένα απόσπασμα της «Ελένης» του Ευριπίδη, ένα απόσπασμα από «Τα μαγικά μαξιλάρια» του ΤΡιβιζά, ακούστηκε το αρχαιότερο τραγούδι και έγινε έκθεση με έργα των μαθητών: μακέτες αρχαίου θεάτρου, ζωγραφιές, χιτώνες, αυτοσχέδια μουσικά όργανα, μάσκες κ.λ.π

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι καθηγητές

Τζουβάρα – Πέταλη Χρυσαυγή

Λαγόπουλος Αθανάσιος


«ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ …» (Β. ΛΟΥΚΑΣ)

Το έργο σκηνοθέτησε η Τζουβάρα – Πέταλη χρυσαυγή. Παρουσιάστηκε στη γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου το2015 – 2016.


«ΕΛΕΝΗ»  ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Η πραγματική Ελένη σύμφωνα με τον Ευριπίδη δεν πήγε ποτέ στην Τροία αλλά το είδωλό της. Ο Ερμής την άρπαξε σύμφωνα με τη θέληση της Ήρας και την έδωσε στον Πρωτέα, το βασιλιά της Αιγύπτου, για να την προστατεύει. Όταν όμως αυτός πέθανε, ο γιος του, ο Θεοκλύμενος προσπαθούσε να την κάνει γυναίκα του κι αυτή κατέφυγε σαν ικέτισσα στον τάφο του Πρωτέα. Παρουσιάζεται σ’ αυτήν ο Μενέλαος που έχει χάσει στη θάλασσα τα πλοία του και προσπαθεί να διασώσει τους λίγους συντρόφους του που κρύβονται σε μια σπηλιά. Αφού λοιπόν αναγνωρίστηκαν ο Μενέλαος και η Ελένη συνεννοήθηκαν μεταξύ τους κι έστησαν ένα δόλιο σχέδιο με το οποίο εξαπάτησαν τον Θεοκλύμενο. Μπήκαν και οι δυο σε ένα πλοίο για να κάνουν δήθεν θυσία για το νεκρό Μενέλαο και με αυτό επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Το έργο σκηνοθέτησε η καθηγήτρια

Τζουβάρα – Πέταλη Χρυσαυγή

Το έργο παρουσιάστηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στο αρχαίο θέατρο των Αχαρνών, κατά τη διάρκεια του πρώτου φεστιβάλ του Δήμου Αχαρνών, στο σχολείο μας και σε άλλο σχολείο των Αχαρνών. Σκηνές του έργου παρουσιάστηκαν στο θέατρο «Κνωσσός» και κατά την υιοθεσία του αρχαίου θεάτρου Αχαρνών από το σχολείο μας.