ERASMUS+ 2016-2018

Κατά τη διετία 2016-2018 το 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών συμμετέχει ως εταίρος σε δυο ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ συγχρηματοδοτούμενα από τις εθνικές μονάδες των χωρών που συνεργάζονται και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ένα πρόγραμμα έχει τίτλο “I am being an ecological person” και αφορά την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και την προστασία του περιβάλλοντος. Συμμετέχουσες χώρες είναι η Τουρκία (συντονίστρια χώρα του προγράμματος), Ελλάδα, Πολωνία και Κροατία. H παιδαγωγική ομάδα αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς: κ. Πάλλη, κ. Αναγνώστου, κ. Ρεπετσά, κ. Δαμάσκου.

Ο διαδικτυακός τόπος του προγράμματος είναι: http://ecopersonerasmus.wixsite.com/ecosite

Το δεύτερο πρόγραμμα με τίτλο “Proyecto enologico” (Oenological project) αφορά την παραγωγή κρασιού, τη σύνδεσή του με τα διάφορα διδακτικά αντικείμενα καθώς και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει η Ισπανία (συντονίστρια χώρα), η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Πανεπιστήμιο του Burgos της Ισπανίας.

H παιδαγωγική ομάδα αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς: κ. Πάλλη, κ. Αναγνώστου, κ. Ρεπετσά, κ. Σοροβού, κ. Δαμάσκου.

Ο διαδικτυακός τόπος του προγράμματος είναι: http://proyectoenologico.wixsite.com/greekblog

Και τα δύο προγράμματα περιλαμβάνουν κινητικότητες (ολιγοήμερα ταξίδια κατάρτισης) στις συμμετέχουσες χώρες.


Δελτίο τύπου erasmus 13-01-2017

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ

13/1/2017

Δελτίο τύπου

Στα πλαίσια του ευρωπαΪκού μας προγράμματος Εrasmus+ με τίτλο «Ι am being an ecological person» οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι καθηγητές του σχολείου και αρκετοί γονείς μέτρησαν το ενεργειακό τους αποτύπωμα σε ένα εύχρηστο διαδικτυακό ερωτηματολόγιο. Μετά τη συγκέντρωση και την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, καταλήξαμε δυστυχώς σε έναν ανησυχητικό μέσο όρο που δείχνει αφ΄ενός την αδιαφορία μας για το περιβάλλον και αφ΄ετέρου την άγνοιά μας σε θέματα προστασίας της φύσης και ορθής χρήσης των συμβατικών πηγών ενέργειας. Οι μαθητές λοιπόν κατανοώντας την επιτακτική ανάγκη αλλαγής της καταναλωτικής τους συμπεριφοράς, κατέστρωσαν σχέδιο δράσης που αφορά σε πρώτη φάση το οικογενειακό και το σχολικό τους περιβάλλον, αλλά και τις ατομικές τους συνήθειες. Καλαίσθητες καλλιτεχνικές πινακίδες μας παρακινούν να σβήνουμε τα φώτα και τις συσκευές όταν δεν τα χρησιμοποιούμε, ενώ μια αφίσα πάνω από τη βρύση μας θυμίζει ότι το νερό στη φύση δεν είναι ανεξάντλητο. Επίσης οι μαθητές αποφάσισαν να ζητήσουν από τη δημοτική αρχή να τοποθετήσει έξω από το σχολικό χώρο κάδους ανακύκλωσης διαφορετικούς για κάθε ανακυκλώσιμο υλικό, γιατί παρατήρησαν από τη μελέτη των αποτελεσμάτων του τεστ που έκαναν, ότι πολλά ανακυκλώσιμα υλικά καταλήγουν στη χωματερή ακριβώς επειδή δεν υπάρχει διαχωρισμός στο πρώτο στάδιο συλλογής τους. Όσο για το χαρτί, ήδη το σχολείο εξασφάλισε κάποια ποσότητα φωτοτυπικού χαρτιού προς χρήση, από το χρησιμοποιημένο χαρτί που συγκέντρωσε και ανακύκλωσε. Αυτά είναι τα μικρά πρώτα μας βήματα για να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση και να προσφέρουμε τη δική μας συμβολή στην διατήρηση της αειφορίας και της βιωσιμότητας του πλανήτη. Αν θέλετε και σεις να μάθετε πόσο σπάταλοι ή συνετοί καταναλωτές είστε και πόσο ρυπαίνετε ή προστατεύετε το περιβάλλον, χρησιμοποιείστε το σύνδεσμο www.greencred.me για να μετρήσετε το ενεργειακό σας αποτύπωμα. Είμαστε σίγουροι ότι θα θορυβηθείτε με τα αποτελέσματα και θα αρχίσετε να αλλάζετε συμπεριφορά σε σχέση με το περιβάλλον. Για τα νέα και τις δράσεις μας επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://ecopersonerasmus.wixsite.com/ecosite.


Δελτίο τύπου 22-12-2016 erasmus

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ

22/12/2016

Δελτίο τύπου

Στο 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών τη φετινή σχολική χρονιά φυσάει ευρωπαϊκός αέρας. Εκτός από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ “Oenological project” στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας ως εταίρος μαζί με την συντονίστρια Ισπανία, την Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, ένα δεύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ υλοποιείται από πολυπληθή ομάδα μαθητών του σχολείου. Το πρόγραμμα αυτό είναι περιβαλλοντικό και στοχεύει στη δημιουργία οικολογικής συνείδησης όχι μόνο στους μαθητές μας αλλά και στις οικογένειές τους και στον ευρύτερο περίγυρο. Φιλοδοξούμε μέσω των δράσεών μας να ευαισθητοποιήσουμε τους γνωστούς, τους φίλους, τους συμπολίτες μας και την Δημοτική αρχή ώστε να γίνονται από όλους μικρά αλλά συντονισμένα βήματα βελτίωσης της περιβαλλοντικής μας συμπεριφοράς. Το πρόγραμμα αυτό έχει τίτλο «I am being an ecological person», συντονίζεται από σχολείο της Τουρκίας και συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα, η Κροατία και η Πολωνία. Νέα, δράσεις, φωτογραφίες και πολλά άλλα ενδιαφέροντα μπορείτε να μαθαίνετε από το site του προγράμματος

http://ecopersonerasmus.wixsite.com/ecosite


Δελτίο τύπου 23-12-2016 erasmus

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ

23/12/2016

Δελτίο τύπου

Τρία από τα πέντε μέλη της παιδαγωγικής ομάδας των καθηγητών του σχολείου μας που συντονίζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «I am being an ecological person» ταξίδεψε στο Fethiye της Τουρκίας από τις 12/12/2016 έως τις 16/12/2016 για να λάβει μέρος στην πρώτη διεθνική συνάντηση του προγράμματος. Στην συνάντηση συμμετείχαν, εκτός από την Ελλάδα, εκπρόσωποι των σχολείων-εταίρων της Κροατίας, της Πολωνίας και της συντονίστριας Τουρκίας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η γνωριμία διά ζώσης των παιδαγωγικών ομάδων των σχολείων και ο συντονισμός του προγράμματος. Στις διαδοχικές συναντήσεις καθορίστηκαν λεπτομερώς οι δραστηριότητες των σχολείων ανά μήνα, οι δράσεις αλλά και το πρόγραμμα των διακρατικών συναντήσεων με συμμετοχή μαθητών. Η ελληνική παιδαγωγική ομάδα επέστρεψε με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη φιλοξενία και την διάθεση συνεργασίας των συναδέλφων του σχολείου-συντονιστή. Πληροφορίες, νέα και πολλές φωτογραφίες από την διεθνική αυτή συνάντηση υπάρχουν στο site του προγράμματος http://ecopersonerasmus.wixsite.com/ecosite.