ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΙΙ: γνωριμία με την τέχνη της φωτογραφίας  

Απολογισμός  Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων Σχ. Έτους 2009-10

Τίτλος προγράμματος:ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΙΙ: γνωριμία με την τέχνη της φωτογραφίας  
Χαρακτηρισμός:Πολιτιστικών Θεμάτων  
Στοιχεία Σχολείου:   1ο Γυμνάσιο Αχαρνών, Λιοσίων 44, 13671, Αχαρνές, Τηλέφωνο: 2102469072  Fax: 2102409398  e-mail: 1gymacha@sch.gr  
Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί:Δαμάσκου Ελένη, Σοροβού Χριστίνα
Συμμετέχοντες μαθητές:Αναστασία Εκουτσίδη, Γεωργία Ζαφείρη, Διονύσης Ζαφείρης, Σοφία Ιγνατιάδη, Ελένη Κακουλίδου, Κυριάκος Καρατόσιος, Βαλέρια Κεχαϊδου, Χρήστος Μπίστας, Εύα Ποτουρίδη, Ρέα Ποτουρίδου


Ο βασικός στόχος του προγράμματος «Γνωριμία με την τέχνη της φωτογραφίας» ήταν να φέρει τους μαθητές σε επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας, μέσω της παρουσίασης σπουδαίων φωτογραφικών έργων αλλά και της πρακτικής άσκησης σε συγκεκριμένη θεματολογία..

Έχοντας φτάσει στο τέλος του σχολικού έτους, μπορούμε με χαρά να πούμε ότι το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε επιτυχώς και κυρίως ότι κατάφερε να πετύχει το στόχο του.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκε μια φωτογραφική ομάδα η οποία δραστηριοποιήθηκε τόσο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα όσο και στο πρόγραμμα «Γνωριμία με την τεχνική της φωτογραφίας». Όπως αποδείχτηκε στην πορεία, τα δύο προγράμματα ήταν αλληλένδετα και έπρεπε να λειτουργήσουν παράλληλα, προκειμένου να μπορέσει η ομάδα να αποκτήσει ολοκληρωμένη επαφή με τη φωτογραφία.

Η ομάδα συναντιόταν κάθε Τρίτη στο εργαστήριο πληροφορικής και είναι άξιο αναφοράς ότι με ιδιαίτερη διάθεση και χωρίς απουσίες συμμετείχε σε όλες τις δραστηριότητες και κατάφερε, σε ό,τι αφορά το παραπάνω πρόγραμμα:

  1. Να ακούσει, να διαβάσει, να ψάξει και να συζητήσει σχετικά με την τέχνη της φωτογραφίας.
  2. Να μελετήσει τα διάφορα είδη φωτογραφίας όπως καλλιτεχνική, ταξιδιωτική, μόδας, αθλητική, αρχιτεκτονική, φωτορεπορτάζ κλπ.
  3. Να γνωρίσει σημαντικούς έλληνες και ξένους φωτογράφους. Πέρα από την προβολή της δουλειάς μεγάλων φωτογράφων που γινόταν στις συναντήσεις της Τρίτης, η ομάδα επισκέφθηκε, τον Απρίλιο, την έκθεση του διάσημου φωτογράφου Ansel Adams στο Μουσείο Μπενάκη. Οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλο ενθουσιασμό το σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει το Μουσείο, ενώ οι διοργανωτές εντυπωσιάστηκαν από το επίπεδο της ομάδας.
  4. Να τραβήξει τις δικές της φωτογραφίες. Η ομάδα ξεκίνησε να δουλεύει πάνω σε συγκεκριμένο θέμα με τίτλο «Οι μαθητές φωτογραφίζουν το χρόνο», αλλά επεκτάθηκε σε δεκάδες άλλα θέματα που, όπως προέκυψε στην πορεία, ενδιέφεραν τα μέλη της όπως τοπία, πορτραίτα, κίνηση, νύχτα κλπ.
  5. Να δημιουργήσει ιστολόγιο (http://photogymn.blogspot.com), όπου δημοσίευε τη δουλειά της και το οποίο θα συνεχίσει να ανανεώνεται και μετά το πέρας των προγραμμάτων. Σημειώνεται ότι πέραν των συννατήσεων, η ομάδα επικοινωνούσε και ηλεκτρονικά μέσω e-mail που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του περογράμματος.
  6. Να επιλέξει τις πιο αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες κάθε μέλους και να τις παρουσιάσει τόσο σε έντυπη (υπό μορφήν έκθεσης) , όσο και σε ηλεκτρονική μορφή (βίντεο). Το βίντεο με τη δουλειά της ομάδας έχει αναρτηθεί στο ιστολόγιο http://photogymn.blogspot.com.

Η συμμετοχή στην ομάδα ήταν ένα βήμα προς την καλλιέργεια της αισθητικής όλων των μελών. Η ομάδα αποτέλεσε ένα εργαστήρι δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά και ένα χώρο στον οποίο τα μέλη προσπάθησαν, μέσω της φωτογραφίας να αποτυπώσουν τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές κ.λ.π. ανησυχίες τους. Τέλος, η άψογη συνεργασία και η ομαδικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να αισθανόμαστε περήφανοι.